Verschillende Marokkaans Amsterdamse organisaties, sleutelpersonen en kaders hebben een verklaring opgesteld waarin stelling wordt genomen tegen de racistische retoriek en politieke framing die Marokkaanse en islamitische Nederlanders stigmatiseert. Zij verwerpen iedere vorm van antisemitisme, maar stellen ook dat moslimhaat en discriminatie hierop niet het antwoord mogen zijn.
Hieronder de gehele verklaring.
WAAKZAAM tegen racisme en islamofobie
STRIJDBAAR voor gelijkheid en solidariteit
Een verklaring van Amsterdams-Marokkaanse Organisaties
Na een intense week voelen wij de behoefte onze gevoelens en standpunten te delen. We zijn aangeslagen en verdrietig, maar strijdbaarder dan ooit.
Geweld in Amsterdam
Na de gewelddadige nacht in Amsterdam gebruikten Haagse en internationale politici, evenals de media, grote woorden om de gebeurtenissen te duiden. Burgemeester Femke Halsema verwees naar herinneringen aan een ‘pogrom’, waardoor de discussie volledig ontspoorde en Marokkaanse en islamitische Amsterdammers werden weggezet als Jodenhaters. Niet de feiten, maar beeldvorming werd leidend. De feiten zijn duidelijk: supporters van Maccabi Tel Aviv trokken gewelddadig door Amsterdam, belaagden taxichauffeurs en scandeerden racistische leuzen, met expliciete verwijzingen naar de slachtpartijen in Gaza. Dat deze supporters überhaupt welkom waren in onze stad, is voor ons onbegrijpelijk. Het daaropvolgende geweld, waarbij sommige jongeren de term ‘Jodenjacht’ gebruikten, is verwerpelijk en volstrekt onacceptabel. Wij wijzen het gelijkstellen van Amsterdamse Joden aan Israëlische hooligans resoluut af. Dit was geen aanval op Joodse Amsterdammers, maar een reactie op Israëlische hooligans, gevoed door immense woede en verdriet over het geweld in Gaza en de onvoorwaardelijke steun van de Nederlandse regering. Het ontbreken van deze context in de analyse van de gebeurtenissen is onacceptabel en getuigt van een zorgwekkend gebrek aan nuance.
De nasleep: het debat in de Tweede Kamer
Het Kamerdebat van 13 november markeert een dieptepunt. De racistische retoriek van rechtse en extreemrechtse partijen heeft ons diep geraakt. Het is verontrustend hoe breed het racisme van de PVV wordt ondersteund. Wij maken ons grote zorgen over beleidsvoorstellen om antisemitisme als terroristische daad te berechten. Dit heeft ingrijpende gevolgen: Marokkaanse Nederlanders en andere burgers met een dubbele nationaliteit riskeren in dat geval hun Nederlanderschap te verliezen. Deze discriminerende sanctie behandelt Nederlanders met een dubbele nationaliteit als tweederangsburgers en ondermijnt onze juridische positie. Daarnaast baart de Israëlische inmenging in het politieke debat en het onderzoek naar het geweld in Amsterdam ons grote zorgen. Met de bemoeienis van de Israëlische autoriteiten is ons vertrouwen in een objectief en eerlijk onderzoek minimaal.
Hoe nu verder?
Wij blijven waakzaam tegen de politieke aanval op Nederlandse Marokkanen en moslims. Antisemitisme bestrijd je niet met moslimhaat. De politieke consensus over de zogenaamd mislukte integratie van Marokkaanse Nederlanders verwerpen wij volledig. Met ons werk en onze activiteiten staan we midden in de Amsterdamse samenleving en daar blijven we mee doorgaan. We zetten onze strijd tegen racisme en islamofobie voort, evenals onze solidariteit met Palestina.
Het repressieve politieke klimaat mag onze vrijheid van meningsuiting en demonstratievrijheid niet inperken. Daarnaast blijven we werken aan het herstel van vertrouwen tussen de Marokkaanse gemeenschap en het stadsbestuur, op basis van wederzijds respect. We voelen een grote verantwoordelijkheid voor het welzijn van onze stad en al haar inwoners. Er ligt veel werk voor ons: samen zullen we de brokstukken oprapen en bouwen aan een solidaire stad waar iedereen beschermd en gerespecteerd wordt.
Deze verklaring is opgesteld door een informeel netwerk dat als werknaam het ‘Amsterdams Marokkaans Netwerk’ heeft gekregen. Het gaat om verschillende Marokkaans Amsterdamse belangenorganisaties, vrouwenorganisaties, jongerenorganisaties, moskeeverenigingen, kaders en sleutelpersonen.
De verklaring wordt inmiddels door tientallen organisaties en individuen gesteund. Organisaties of personen die zich bij de verklaring willen aansluiten kunnen contact opnemen met een van de inititatiefnemers, het Collectief tegen Islamofobie en Discriminatie.
Later deze week volgt een overzicht van personen en organsiaties die de verklaring ondersteunen.
Beeld: Pixabay
Zie ook:
Factsheet moslimhaat en moslimdiscriminatie
Interreligieus Amsterdam beschermt elkaar en roept op tot vrede
Interreligieus platform Rotterdam doet oproep: bescherm elkaar