Alliantiepartners

De alliantie Samen Tegen Racisme bestaat uit: Comité 21 maart, Collectief Tegen Islamofobie en Discriminatie, Pakhuis de Zwijger, Fite Qlub, Amsterdam City Rights, Pan Asian Collective (PAC).

PAKHUIS DE ZWIJGER

In de afgelopen 15 jaar is Pakhuis de Zwijger uitgegroeid tot een nationaal en mondiaal podium met een sterke focus op het samenbrengen van mensen om zo de impact van initiatieven die een bijdrage willen leveren aan de ontwikkeling van een duurzame, eerlijke en inclusieve samenleving te versterken. Tevens is dit voormalige koelpakhuis een bedrijfsverzamelgebouw voor culturele instellingen zoals stadsomroep Salto en Waag Society.

BEZOEK WEBSITE

comité 21 maart

Het Comité 21 Maart is opgericht in het verlengde van het besluit van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in 1966 – zes jaar na het bloedbad in Sharpeville in Apartheid Zuid-Afrika – om 21 maart uit te roepen tot de internationale dag van de strijd tegen racisme en discriminatie. Het Comité zet zich in om institutioneel racisme, discriminatie en uitsluiting tegen te gaan. Samen met Pakhuis de Zwijger organiseren zij de Week tegen Racisme.

BEZOEK WEBSITE

FITE QLUB

Fite Qlub is een multidisciplinaire leerplatform dat zich concentreert op de BIPOC LHBTQI+ gemeenschap en BIPOC vrouwen en non-binare personen. We opereren vanuit een dekoloniaal en intersectioneel perspectief, waarbij verschillende onderwerpen en verhalen verteld worden door kunst, verwondering en viering. We strijden tegen bestaande patriarchale en seksistische structuren in de samenleving. We streven naar een wereld zonder anti-Aziatisch racisme, antizwart-racisme, seksisme, antisemitisme, homofobie, transfobie, islamofobie en ableism. De BIPOC LHBTQI+-gemeenschap zal zo worden versterkt.

BEZOEK WEBSITE

Collectief tegen islamofobie en discriminatie

Sinds de aanslagen in de VS, de moord op Van Gogh en aansluitend de opkomst van de PVV is er sprake van een toename van discriminatie en geweld tegen moslims. Uit de berichtgeving in de media, signalen vanuit de samenleving, meldingen bij het meldpunt van EMCEMO en een onderzoek dat EMCEMO in 2011 liet uitvoeren bleek dat islamofobie een steeds groter probleem vormt binnen de samenleving. De intolerantie richting moslims en de islam zorgt voor buitensluiting, ongelijke behandeling, belediging, discriminatie en zelfs geweld. Reden voor EMCEMO om het initiatief te nemen tot de oprichting van het Collectief tegen Islamofobie en Discriminatie. Het collectief publiceert rapporten en organiseert evenementen.

BEZOEK WEBSITE

PAN ASIAN COLLECTIVE (PAC)

PAC verzamelt, vertelt én deelt verhalen vanuit Aziatische perspectieven. Verhalen waarvan je denkt: dit is precies hoe ik me voel. Of juist: zo had ik het nog niet bekeken. Voor iedereen die een connectie met Azië heeft of meer diversiteit & inclusie in Nederland ook gewoon belangrijk vindt.

BEZOEK WEBSITE

Amsterdam city rights

Amsterdam City Rights (ACR) is een coalitie Amsterdammers zonder en met de juiste papieren. ACR verbindt organisaties en initiatieven door en voor ongedocumenteerde mensen; informeert de stad over hun rechten en versterkt de signalen rondom de dagelijkse uitsluiting. De coalitie wil dat de stad een plek wordt waar iedereen gelijke toegang heeft tot voorzieningen, ongeacht je verblijfsstatus. Amsterdam City Rights heeft wekelijkse meetings en organiseert events waar ongedocumenteerde Amsterdammers zelf het woord nemen.

BEZOEK WEBSITE