- Dit evenement is voorbij.
Politiek Café
26 november @ 19:30 - 22:00
NEDERLAND IN DE GREEP VAN RACISME, DISCRIMINATIE EN POLARISATIE
De recente spiraal van geweld in Amsterdam was een climax van spanningen, die het gevolg zijn van ongrondwettelijke uitingen door Maccabi Tel Aviv supporters. Het gevoel van onveiligheid onder verschillende groepen van de Nederlandse bevolking bereikt gestaag een hoogtepunt. Steeds meer Nederlandse burgers met een joodse, islamitische identiteit, burgers met migratieachtergrond, asielzoekers en burgers met niet traditionele genderidentiteit raken allengs meer in de verdrukking. De losgebarsten gekleurde politieke en maatschappelijke discussie is een zwarte bladzijde in de politieke geschiedenis van Nederland en in het bijzonder van de parlementaire geschiedenis van Nederland. Reacties op de gebeurtenissen in Amsterdam zijn uitsluitend eenzijdig demoniserend richting burgers met migratieachtergrond (moslims, Arabieren, Marokkanen, asielzoekers). Eeuwenoude vooroordelen over Arabieren, Marokkanen en moslims vlogen de pannen uit.
De veroordeling van het racistische optreden van de Israëlische hooligans is tot op heden uitgebleven. De regering zaait haat, vijandigheid en polariseert meedogenloos de hele samenleving. Reden genoeg om met elkaar hierover de handen ineen te slaan en te discussiëren over hoe verder. Daarom organiseren wij een politiek café waar u van harte welkom bent.
Tijdens het debat kunt u in gesprek gaan met de sprekers.
Moderator: Saida Derrazi, voorzitter Comité 21 maart
Sprekers Politiek Café:
1. Rober Soeterik, auteur
Robert is antropoloog, heeft diverse boeken gepubliceerd waaronder “de verwoesting van Palestina” en is
een Midden-Oosten deskundige bij uitstek. Robert zal een analyse geven van de discussie naar aanleiding
van de gebeurtenissen in Amsterdam.
2. Chris Kaspar de Ploeg, auteur
Chris is een onderzoeksjournalist en de auteur van “Ukraine in the Cross re”. Politiek actief in Amsterdam en
heeft de gebeurtenissen in Amsterdam op de voet gevolgd en geanalyseerd. Chris zal een beeld geven van
wat er gebeurd is in Amsterdam.
3. Abdou Menebhi,
Voorzitter van het voormalige KMAN (Komité Marokkaanse Arbeiders in Nederland) Thans voorzitter van EMCEMO (Euro-Mediterraan Centrum Migratie & Ontwikkeling)
Abdou is vanaf de vroege 70’er jaren een politiek activist voor gelijke rechten voor burgers met migratie achtergrond, in het bijzonder van de Marokkaanse arbeiders en hun gezinnen en voor de strijd tegen racisme en discriminatie. Abdou gaat een politieke analyse geven over de politieke strijd tegen Islamofobie en extreem nationalistisch rechts.
4. Mustafa Ayrancı
Mustafa is voorzitter van HTIB (Turkse Arbeiders Vereniging in Nederland). Mustafa is ook vanaf de vroege 70’er jaren een politiek activist voor gelijke rechten van burgers met migratieachtergrond, in het bijzonder van arbeiders en hun gezinnen uit Turkije en ook voor de strijd tegen racisme en discriminatie. Mustafa gaat zijn visie op de ontwikkelingen geven en tevens zijn ideeën over vreedzame politiek activisme tegen extreem nationalistisch rechts geven.
Emcemo
1e Weteringsplantsoen 2 c
1017 SJ Amsterdam
Te bereiken met tram 1, 7, 19 en 24, metro 52
Meer informatie?
Mail naar: emcemo1@gmail.com