Programma Marokkaan in Mokum in Mozes en Aäronkerk
15 november @ 12:00 - 16:00
Van 8 tot en met 17 november is de tentoonstelling dagelijks van 12.00 tot 16.00 uur te zien in de Mozes- en Aäronkerk.
Op vrijdag 15 november, om 14.00 vindt er een bijeenkomst plaats over de rol die zelforganisaties of migrantenorganisaties hebben gespeeld.
Er zijn honderden van dit soort organisaties in Amsterdam geweest. Ze spelen niet alleen bij de emancipatie van deze groepen een belangrijke rol, maar ook bij de bredere strijd voor mensenrechten en tegen discriminatie. Wat kunnen we van deze geschiedenis leren? Fenna Ulichki gaat hierover in gesprek met een activist, twee deskundigen en de zaal.
14.00 uur Opening door Fenna Ulichki
14.10 uur Paneldiscussie onder leiding van Fenna Ulichki met Abdou Menebhi (activist), historicus Nadia Bouras en zelfstandig onderzoeker Ewoud Butter
15 uur: Discussie met de zaal
15.30 uur: Afsluiting en drankje
Fenna Ulichki (GroenLinks) is sinds 2018 voorzitter van het Dagelijks Bestuur in Amsterdam-West. Fenna was onder andere voorzitter van de Marokkaanse Vrouwen Vereniging Nederland (MVVN) en gemeenteraadslid namens GroenLinks ( 2006-2014).
Abdou Menebhi is activist. Hij was niet alleen voorzitter was van het Komitee Marokkaanse Arbeiders Nederland (KMAN), de Stedelijke Marokkaanse Raad (SMR) en het Euromediterraan Centrum Migratie en Ontwikkeling (Emcemo), maar ook mede-oprichter van Nederland Bekent Kleur, het Comité 21 Maart en het Collectief tegen Islamofobie en Discriminatie. Daarnaast was hij actief in diverse internationale samenwerkingsverbanden.
Nadia Bouras is historicus gespecialiseerd in de geschiedenis van Marokkaanse migratie. Zij is universitair docent aan de Universiteit Leiden, waar ze in 2012 promoveerde (Het land van herkomst perspectieven op verbondenheid met Marokko, 1960-2010.). Haar onderzoek en onderwijs richten zich op de Marokkaanse geschiedenis en de geschiedenis van Marokkaanse migratie. Met Annemarie Cottaar en Fatiha Laouikili schreef ze Marokkanen in Nederland. De pioniers vertellen. In 2020 publiceerde ze een boek over de Bouchra school, de eerste Arabische school. Met Hassnae Bouazza maakte ze vervolgens ook een documentaire over deze school.
Ewoud Butter is politicoloog en werkt als zelfstandig onderzoeker en onderzoeksjournalist. Als oud medewerker van het voormalige Amsterdams Centrum Buitenlanders (later ACB Kenniscentrum) ondersteunde hij vele migrantenorganisaties en moskeeorganisaties. In 2005 richtte hij de website Republiek Allochtonie op. Hij schreef onder andere een boek over migrantenorganisaties (Pijlers voor Bruggenbouwers) en met Roemer van Oordt publiceerde hij Zuilen in de polder (over islamitische organisaties).
De Mozes- en Aaronkerk
Waterlooplein 207, Amsterdam