Alles over Islamofobie
In dit dossier vind je betrokken personen en organisaties, relevante programma’s en onderzoeken rondom Islamofobie in Amsterdam.
In dit dossier vind je betrokken personen en organisaties, relevante programma’s en onderzoeken rondom Islamofobie in Amsterdam.
In dit dossier vind je betrokken personen en organisaties, relevante programma’s en onderzoeken rondom Islamofobie. We zijn hier de kennis aan het verzamelen, samen met de betrokken mensen en organisaties.
Sinds de aanslagen in de VS, de moord op Van Gogh, de opkomst van de PVV, de verkiezingsuitslag van 2023, de voortdurende genocide in Gaza is er sprake van een toename van discriminatie en geweld tegen moslims. Uit de berichtgeving in de media, signalen vanuit de samenleving, meldingen bij het meldpunt blijkt dat Islamofobie een steeds groter probleem vormt binnen de samenleving. De intolerantie richting moslims en de islam zorgt voor buitensluiting, ongelijke behandeling, belediging, racisme, discriminatie en zelfs geweld.
Het is belangrijk om te begrijpen dat Islamofobie schadelijk is en ernstige gevolgen kan hebben voor de mentale en fysieke gezondheid, evenals voor het welzijn van Moslim gemeenschappen. Het verdient blijvende aandacht en kan bestreden worden bestreden door middel van educatie, bewustwording en het bevorderen van inclusie en gelijkheid voor iedereen, ongeacht hun afkomst en religie.
‘Waarom wordt er zo negatief gesproken over Islamofobie? ’
Politieke retoriek en media-uitingen die de islam een negatief framewerk geven dragen bij aan het het verspreiden en versterken van islamofobische sentimenten in de samenleving. Wij willen dit systeem doorgronden, de uitwerking zichtbaar maken en blijven agenderen. Bekijk de programma’s van Samen tegen Racisme op ons Youtube channel.
Regelmatig verschijnen er verslagen en onderzoeken, mail ons als je er een wilt delen in dit kennisdossier.
Dit zijn de mensen die zich inzetten tegen Islamofobie.
Voorzitter Comité 21 Maart
Mede-oprichter S.P.E.A.K.
Oprichter Emcemo
HTIB
advocaat
antropologist
Onderzoeker
Kerngroep jonge Moslims
Politicoloog en onderzoeker
Publicist
Hier vind je tips om meer te kijken, lezen of luisteren over Islamofobie.
Lancering van S.P.E.A.K. over zelfbeschikkingsrecht van moslimvrouwen. Bekijk het programma.
In deze podcast van Pakhuis de Zwijger spreekt Maurice Seleky met Saida Derrazi. Ze spreken over het nieuwe feministische collectief voor moslimvrouwen S.P.E.A.K., waar zij mede-initiatiefnemer van is, over hoe ze strijdt voor een meer rechtvaardige samenleving, en over moslimvrouwen die hun eigen keuzes maken. Meer informatie hier
Heb je Islamofobie ondervinden? Heb jij hierdoor te maken gehad met bijvoorbeeld racisme buitenshuis of op internet? Ben jij gediscrimineerd, ben je racistisch benaderd? Dan kan je met behulp van het meldpunt van het Collectief tegen Islamofobie een melding maken.
Staat je vraag er niet tussen, neem contact met ons op.
Islamofobie is het construeren van een negatieve, generaliserende en essentialistische definitie van islam die leidt tot het maken van een hiërarchisch onderscheid tussen niet moslims en moslims. Dit gebeurt om de moslims als groep te problematiseren op basis
van hun religie.
Een Islamofoob incident kan fysiek of verbaal geweld zijn, uitsluiting en discriminatie gericht tegen moslims, omwille van hun ‘moslim zijn’: van discriminatie op de arbeidsmarkt, op de werkvloer, op het sportveld en in het onderwijs, tot verbaal en fysiek geweld op straat en scheldpartijen via media, websites en social media kanalen.
Om moslimhaat tegen te gaan, zijn inzet en samenwerking op verschillende niveaus noodzakelijk:
Neem contact op met Samen tegen Racisme als je hulp of informatie nodig hebt.