Alles over Validisme
In dit dossier vind je betrokken organisaties, relevante programma’s en onderzoeken rondom Validisme in Amsterdam.
In dit dossier vind je betrokken organisaties, relevante programma’s en onderzoeken rondom Validisme in Amsterdam.
In dit dossier vind je betrokken personen en organisaties, relevante programma’s en onderzoeken rondom validisme.
Onze samenleving is ingericht op basis van normen die mensen zonder beperkingen centraal stellen. Wie buiten die norm valt, wordt vaak uitgesloten. Gevolgen zijn zichtbaar in de toegankelijkheid van gebouwen, communicatie, beleid en zelfs emancipatiebewegingen, waar demonstraties en bijeenkomsten zelden volledig toegankelijk zijn. Validisme is een vorm van discriminatie die mensen met een beperking of chronische ziekte systematisch marginaliseert en hun waardigheid ondermijnt.
Mensen met een beperking worden vaak gediscrimineerd, geminacht en gereduceerd tot stereotypes zoals “zielig” of “moedig”. Dit ontneemt hen het recht op een volwaardig bestaan en heeft ernstige gevolgen voor hun mentale en fysieke gezondheid, evenals hun welzijn in bredere zin.
De omvang van deze vorm van discriminatie wordt duidelijk in meldingen bij antidiscriminatievoorzieningen (ADV’s): na afkomst is validisme de meest gemelde discriminatiegrond.
Om validisme te bestrijden, is educatie, bewustwording en het bevorderen van inclusie en gelijkheid essentieel. Het vraagt om een fundamentele herziening van hoe we onze samenleving inrichten, met gelijke rechten en kansen voor iedereen, ongeacht beperking, geslacht of achtergrond. Validisme is intersectioneel en een structurele vorm van uitsluiting, discriminatie en racisme die diep verweven zit in onze samenleving. Gemeenten zetten steeds vaker in op toegankelijkheid, maar erkennen validisme als systeem van onderdrukking vaak (nog) niet.
‘Waarom wordt er zo weinig gesproken over anti-Aziatische racisme?’
Hier vind je tips om meer te kijken, lezen of luisteren over Validisme
In het kader van de campagne #DatMeenJeNiet, tegen online discriminatie, ging Movisie in gesprek met activist en trainer Naomi Doevendans. Zij zet zich, onder meer met haar initiatief Dislabelty, in tegen (online) validisme.
Uitdrukkingen als ‘hij is gestoord’, ‘zij is achterlijk’ of ‘wat debiel’: allemaal voorbeelden van validisme. Artikel in One World
Hoe ga je deze discriminatie tegen? Daar heeft Yvette een nieuwe term voor bedacht: handicapisme. Lees het artikel op Wij Rollen
NPO Radio 1 in het radioprogramma De Nacht van… in gesprek met Jeanette Chedda. Zij is schrijfster en anti-valIdisme activist. Ze wordt dagelijks geconfronteerd met de ontoegankelijkheid van de maatschappij omdat ze een handicap heeft. Kijk en luister het hier
Hier delen we de kennis die de alliantie verzameld heeft. Wil je bijdragen, iets delen? Laat het ons weten!
Als je bij wil dragen neem dan contact op met Pakhuis de Zwijger van de Alliantie Samen tegen Racisme.
Neem contact op met MDRA, kijk op de website van het Meldpunt Racisme en Discriminatie!
De website is een groeiende database van informatie.
Meld het bij Meldpunt Discriminatie en Racisme (MDRA)! Te weinig mensen zijn op de hoogte van het bestaan hiervan, of weten ook niet altijd of iets het melden waard is.