Amsterdamse kinderen lijden onder discriminatie en racisme van leeftijdsgenoten en volwassenen.
Uit het rapport Anders Behandeld van Kinderombudsman Annemarie Tuzgöl-Broekhoven blijkt dat Amsterdamse kinderen op grote schaal slachtoffer zijn van discriminatie en racisme. Dit heeft ernstige gevolgen voor hun zelfvertrouwen en welzijn. Het onderzoek, gebaseerd op gesprekken met kinderen van 8 tot 18 jaar, toont aan dat racisme en discriminatie voorkomt op plekken zoals scholen, sportclubs, op straat en online. Kinderen ervaren verdriet, boosheid en machteloosheid door de racistische en discriminerende opmerkingen, maar delen deze ervaringen vaak niet met hun ouders.
Voorbeelden uit het rapport laten de problematiek zien: een jongen werd door een zwemmeester “zwarte banaan” genoemd, anderen worden tijdens het sporten en in klaslokalen racistisch uitgescholden. Oudere kinderen vertonen gelatenheid en lijken dat soort ervaringen te normaliseren.
De Kinderombudsman waarschuwt dat deze problematiek het recht van kinderen op een ongestoorde ontwikkeling bedreigt. Ze benadrukt dat een structurele aanpak noodzakelijk is gezien de schadelijke langetermijneffecten. Ze pleit voor een centrale instantie om de regie te voeren, voor een doelmatige bestrijding van racistisch en discriminerend gedrag, met een beloning van positief gedrag. De betrokkenheid van ervaringsdeskundigen, verbeterd toezicht en toegankelijke meldpunten zijn onderdeel van haar voorstel.
De gemeente Amsterdam moet met spoed dit rapport behandelen en de resultaten van het rapport opvolgen, om kinderen een veilige toekomst te bieden. Lees het rapport hier.