Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Keti Koti Lezing

18 juni @ 18:30 - 21:30

Keti Koti Lezing 2024: doorThomas Harding.

Tijdens deze Keti Koti Lezing, georganiseerd door NiNsee en het Scheepvaart Museum, wordt er stilgestaan bij de geschiedenis van de slavernij en de blijvende impact daarvan op het heden. Deze lezing is onderdeel van het programma Herdenkingsjaar Slavernijverleden, dat door de overheid van 1 juli 2023 tot 1 juli 2024 is uitgeroepen. Iedereen is van harte uitgenodigd om deze bijzondere avond bij te wonen en samen te reflecteren op de betekenis van vrijheid en rechtvaardigheid voor ons allemaal.

De Demerara-opstand door verschillende ogen

Auteur Thomas Harding, met de famile van zijn moeder die hun rijkdom vergaarde door de plantages waar tot slaaf gemaakten moesten werken, verdiepte zich in de rol van Groot-Brittannië in de slavernij. Zijn onderzoek leidde hem naar de Demerara-opstand van 1823: destijds de grootste opstand van tot slaaf gemaakten in het Britse Rijk.

Tijdens de Keti Koti Lezing deelt Harding het verhaal van de opstand door de ogen van vier personen: de tot slaaf gemaakte man Jack Gladstone, de missionaris John Smith, de kolonist John Cheveley en de politicus en slavenhouder John Gladstone, vader van een toekomstige Britse premier. Harding bespreekt hoe zijn onderzoek leidde tot vragen over de nalatenschap van slavernij vandaag, op cultureel, politiek en moreel vlak. Harding onderzoekt of afstammelingen van degenen die profiteerden van slavernij verantwoordelijkheid moeten nemen voor de ‘White Debt’, en benadrukt de dringende noodzaak van erkenning, educatie en herstelbetalingen.

Voor aanmelden en het volledige programma ga naar de website van het Scheepvaart Museum.

Gegevens

Datum:
18 juni
Tijd:
18:30 - 21:30

Locatie

Scheepvaart Museum
Ga naar de inhoud