Anti-Zwart Racisme

Anti-zwart racisme en discriminatie is een structureel probleem.
Uit talloze rapporten en onderzoeken die de afgelopen decennia zijn gepubliceerd blijkt dat discriminatie en racisme op diverse vlakken zoals het onderwijs, op de arbeidsmarkt, middels etnisch profileren door de politie en zelfs in de sport mensen onjuist behandelen. Het gaat dus niet om incidenten maar om een structureel probleem. Vanuit zwarte gemeenschappen in het hele land, en Amsterdam in het bijzonder, is er de afgelopen jaren op verschillende manieren aandacht gevraagd voor racisme dat zich op verschillende manieren manifesteert.

 

programma’s

De coalitie Samen Tegen Racisme stimuleert Amsterdammers  en organisaties om initiatieven te starten tegen racisme en discriminatie.

prorgramma 1 programma 2

PROGRAMMA’S

De alliantie Samen Tegen Racisme heeft verschillende programma’s ontwikkeld rondom Anti-Zwart Racisme. Je kan bij Pakhuis de Zwijger terugkijken.

14 november 2019 8 juli 2020 25 maart 2021 30 maart 2021 8 juni 2021 25 november 2021 21 maart 2022 23 juni 2022 26 september 2023 mail ons

welke organisaties

De coalitie Samen Tegen Racisme stimuleert Amsterdammers en organisaties om initiatieven te starten tegen racisme en discriminatie. Denk aan workshops, netwerkbijeenkomsten, dialogen, performances, panel-gesprekken, lezingen, campagnes of filmvertoningen. De coalitie ondersteunt deze initiatieven via het Grassroots Fund. Samen Tegen Racisme verwelkomt iedereen met ideeën om racisme en discriminatie in Amsterdam tegen te gaan. Heb jij een goed initiatief, of wil je meedenken met bestaande plannen? Lees hieronder meer!

Online deelnameformulier Download word document

Welke organisaties ZETTEN ZICH IN VOOR ANTI-ZWART RACISME

Zwart Manifest
Nederland wordt beter
Black Archives
NiNsee
Black Queer and Trans Resistance

HET zwart MANIFEST

Lees hier het manifest ter bestrijding van Institutioneel Anti-Zwart Racisme en ter bevordering van Zwarte emancipatie in Nederland.

 

het zwart manifest bestuurlijke reactie Onderzoek Wil je bijdragen?

Wie zijn betrokken bij ANTI-ZWART RACISME

Jerry Afriyie
Alana Helberg-Proctor
Naomie Pieter
Nancy Jouwe
Nawal Mustafa
Lakiescha Tol
Mitchell Esajas
Wigbertson Julian Esenia
Simone Zeefuik
Guno Jones
Kunto Rincho

Wie zijn wij?

De coalitie Samen Tegen Racisme heeft als doel om ervoor te zorgen dat Amsterdammers minder discriminatie en racisme meemaken en dat inwoners van Amsterdam gesterkt worden om op te komen voor zichzelf en voor anderen. De coalitie heeft een grassroots (bottom-up) benadering en werkt aan een Amsterdamse beweging die zich pro-actief tegen racisme en discriminatie inzet. Samen Tegen Racisme is een initiatief bestaande uit: Comité 21 Maart, Collectief tegen Islamofobie en Discriminatie , Zwart Manifest, Oy Vey en Pakhuis de Zwijger. Voor meer informatie kan je het dossier bekijken of de lancering van onze coalitie op 23 september terugkijken.

 

Doelstellingen van de ISME

Doelstellingen van de coalitie samen tegen racisme

Het is belangrijk dat de aanvraag voor het Grassroots Fund tenminste bijdraagt aan één van de volgende doelstellingen:

Waar moet mijn aanvraag aan voldoen?

 • De aanvraag is óf ingediend door een Amsterdamse grassroots* organisatie óf door een Amsterdamse belangengroep of initiatief bestaande uit minimaal drie individuen.
 • Onder een grassroots organisatie verstaan wij een organisatie die geen structurele subsidies ontvangt van een overheidsinstantie, alliantie of ander fonds.
 • Het ingediende plan sluit aan bij ten minste één van de vijf doelstellingen van de coalitie Samen Tegen Racisme.
 • De aanvragers kunnen aantonen dat ze in contact zijn en ervaring hebben met de doelgroep die zij willen bereiken. Licht dit duidelijk toe in de aanvraag.
 • Het ingediende plan vindt plaats in Amsterdam vóór juni 2023.
 • De aanvragers hebben geen vaste mensen in dienst. Zij mogen wel werken met vrijwilligers.
 • De aanvragers dienen een begroting in, met een toelichting over hoe zij hun geld gaan uitgeven.

Criteria en verplichtingen

Elk jaar steunt de alliantie Samen Tegen Racisme [STR] vijf tot tien grassroots organisaties en initiatieven met de grassroots fund. STR support het liefst initiatieven waarvoor dit fonds onmisbaar is als zij hun plannen willen waarmaken. De grassroots fund is bedoeld voor kleine initiatieven of organisaties die zich inzetten tegen racisme en discriminatie in Amsterdam. Hieronder lees je waar een aanvraag aan moet voldoen en welke verplichtingen er zijn tijdens en na de activiteit.

Bij vragen kun je altijd contact opnemen met Max de Ploeg (max@dezwijger.nl).

Ben je gediscrimineerd? Of zie je dat iemand anders dit overkomt? Meld het vandaag nog!

Een melding maken over racisme of discriminatie kan bij Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam [MDRA]. Of neem contact op de alliantie.

Melden

Ben je gediscrimineerd? Of zie je dat iemand anders dit overkomt? Meld het vandaag nog!

Een melding maken over racisme of discriminatie kan bij Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam [MDRA].Elke melding nemen zij serieus. MDRA luistert naar jouw verhaal en zoekt samen een gepaste oplossing.

Melden

Waar moet mijn begroting aan voldoen?

 • Het geld is vooral bedoeld voor onkosten die nodig zijn om het ingediende plan te realiseren. Van het totale bedrag mag maximaal 30% naar de organisatiekosten en het personeel (vrijwilligers vergoedingen, etc.).
 • Daarnaast is er 70% voor programmakosten (inhoud, (promotie)materiaal, sprekers, reiskosten, locatiekosten, etc.).
  In de begroting deelt de aanvrager welke eventuele andere financiële contributies die zij ontvangt voor de activiteit en of het project. Dit is maximaal 5000€ en is niet structureel, de totale begroting mag dus maximaal 8500€ bedragen (inclusief de grassroots fund).

Aan welke verplichtingen moet ik verder voldoen?

  • De organisatoren houden administratie bij van uitgaven (bonnetjes, facturen bewaren). Deze worden naderhand toegestuurd.
  • Er dient een kort verslag te worden ingeleverd over hoe het evenement heeft bijgedragen aan de doelstelling(en). Dit kan via het evaluatieformulier die we ook als bestand opsturen.
  • Daarnaast wordt extra documentatie gewaardeerd zoals foto’s en/of artikelen in media als dit beschikbaar is.
  • We ondersteunen geen lobby activiteiten, zie uitleg onderaan.

Voel je vrij om met ideeën te komen, iedereen die zich inzet tegen racisme en discriminatie in Amsterdam is welkom! Wil je meer weten of kennismaken met de coalitie? Volg ons op Facebook of Instagram.

Let op!

De alliantie Samen Tegen Racisme heeft ook een Open Call voor de programmering van de Week Tegen Racisme. Hier meer over lezen? Klik hier.

Meer informatie

Voor meer informatie en eventuele vragen kun je terecht bij Max de Ploeg (Pakhuis de Zwijger) via max@dezwijger.nl.

Toelichting lobby activiteiten

Middelen mogen niet gebruikt worden om politieke activiteiten, zoals lobby’s of verkiezingsdebatten te financieren. Ook worden de middelen niet gebruikt om een politiek standpunt in te nemen richting politieke partijen. De insteek van activiteiten dient te liggen op de bespreking van inhoud met elkaar en is niet bedoeld om bijvoorbeeld raadsleden te beïnvloeden of hen of hun politieke partijen te ondersteunen of te promoten. Het is daarbij niet de bedoeling dat activiteiten puur voor raadsleden of hun partijen worden georganiseerd of activiteiten waarin enkel raadsleden als panelleden opereren. Natuurlijk is het wel mogelijk dat een raadslid voor een event kan worden uitgenodigd.

alliantiepartners

Coalitiepartners