Samen tegen
racisme:
grassroots fund

De alliantie Samen Tegen Racisme stimuleert Amsterdammers en organisaties om initiatieven te starten tegen racisme en discriminatie.

Amsterdamse coalitie

De alliantie Samen Tegen Racisme stimuleert Amsterdammers en organisaties om initiatieven te starten tegen racisme en discriminatie. Denk aan workshops, netwerkbijeenkomsten, dialogen, performances, panel-gesprekken, lezingen, campagnes of filmvertoningen. De coalitie ondersteunt deze initiatieven via het Grassroots Fund. Samen Tegen Racisme verwelkomt iedereen met ideeën om racisme en discriminatie in Amsterdam tegen te gaan. Heb jij een goed initiatief, of wil je meedenken met bestaande plannen? Lees hieronder meer!

Online deelnameformulier Download word document

Amsterdamse coalitie

De coalitie Samen Tegen Racisme stimuleert Amsterdammers en organisaties om initiatieven te starten tegen racisme en discriminatie. Denk aan workshops, netwerkbijeenkomsten, dialogen, performances, panel-gesprekken, lezingen, campagnes of filmvertoningen. De coalitie ondersteunt deze initiatieven via het Grassroots Fund. Samen Tegen Racisme verwelkomt iedereen met ideeën om racisme en discriminatie in Amsterdam tegen te gaan. Heb jij een goed initiatief, of wil je meedenken met bestaande plannen? Lees hieronder meer!

Online deelnameformulier Download word document

Wie zijn wij?

De alliantie Samen Tegen Racisme heeft als doel om ervoor te zorgen dat Amsterdammers minder discriminatie en racisme meemaken en dat inwoners van Amsterdam gesterkt worden om op te komen voor zichzelf en voor anderen. De alliantie heeft een grassroots (bottom-up) benadering en werkt aan een Amsterdamse beweging die zich pro-actief tegen racisme en discriminatie inzet. Samen Tegen Racisme is een initiatief van: Comité 21 Maart, Collectief tegen Islamofobie en Discriminatie, Fite Qlub, Pakhuis de Zwijger, Pan Asian Collective en Amsterdam City Rights. Voor meer informatie kan je het dossier bekijken of de lancering van onze coalitie op 23 september 2021 terugkijken.

Grassroots fund: jouw idee deel
van samen tegen racisme

Het grassroots fund is bedoeld voor iedereen met een goed idee tegen racisme en discriminatie in Amsterdam. Dit kan je breed interpreteren: het initiatief mag op buurt of wijkniveau zijn of juist voor een specifieke doelgroep op een school of in een publieke of culturele ruimte. Jouw voorstel kan variëren van een workshop, netwerkbijeenkomst, dialoog, kunstprogramma, panelgesprek, campagne, lezing tot een filmvertoning. Het kan multi-interdisciplinair zijn en variëren in vorm en inhoud. Doe je een aanvraag als individu? Dan vragen we je om samen te werken met tenminste twee anderen.

Wie kunnen er meedoen?

Samen Tegen Racisme is een platform voor alle grassroots initiatieven en organisaties die werken aan het thema van anti-racisme. Ook input & ideeën van betrokken individuen zijn van harte welkom.

Hoeveel kan ik aanvragen en
hoe doe ik dat?

Het grassroots fund kan initiatieven bekostigen tussen de €1500 en maximaal €2500. Kiezen we jouw idee? Dan nemen we contact met je op over de begroting en verplichtingen rondom verslaglegging. Je kunt het hele jaar door ideeën aandragen voor de programmering van Samen Tegen Racisme via het grassroots fund deelnameformulier online of je kunt het word document downloaden en mailen naar kjelld@dezwijger.nl. Probeer dit formulier zo volledig mogelijk in te vullen, dan kunnen we alle ideeën goed beoordelen. Let op, omdat het fonds doorlopend is, geldt: op is op. We raden je daarom aan om er snel bij te zijn!

Over de selectie van het
grassroots fund

We zullen alle aanvragen met zorg behandelen en beoordelen op inhoud, vorm, mogelijke impact en haalbaarheid. Helaas kunnen we niet alle ideeën faciliteren door beperkingen in tijd en ruimte. Het kan voorkomen dat we sommige programmavoorstellen in samenspraak zullen verfijnen of, waar mogelijk, samenwerkingen suggereren met andere organisaties als er overlap is. De grassroots fund is hierbij expliciet niet bedoelt voor lobby activiteiten (zie doelstellingen).

Doe mee met samen tegen racisme

De Samen Tegen Racisme alliantie moedigt individuen, organisaties en
initiatieven aan om zich in te zetten tegen racisme en discriminatie in Amsterdam.

Lees meer

Doe mee met samen tegen racisme

De Samen Tegen Racisme coalitie moedigt individuen, organisaties en initiatieven aan om zich in te zetten tegen racisme en discriminatie in Amsterdam. Hoe? Lees gauw verder.

Lees meer

Doelstellingen van de alliantie samen tegen racisme

Het is belangrijk dat de aanvraag voor het Grassroots Fund tenminste bijdraagt aan één van de volgende doelstellingen:

Criteria en verplichtingen

Elk jaar steunt de alliantie Samen Tegen Racisme [STR] vijf tot tien grassroots organisaties en initiatieven met de grassroots fund. STR support het liefst initiatieven waarvoor dit fonds onmisbaar is als zij hun plannen willen waarmaken. De grassroots fund is bedoeld voor kleine initiatieven of organisaties die zich inzetten tegen racisme en discriminatie in Amsterdam. Hieronder lees je waar een aanvraag aan moet voldoen en welke verplichtingen er zijn tijdens en na de activiteit.

Bij vragen kun je altijd contact opnemen met Kjelld Masoud Kroon (kjelld@dezwijger.nl).

Waar moet mijn aanvraag aan voldoen?

 • De aanvraag is óf ingediend door een Amsterdamse grassroots* organisatie óf door een Amsterdamse belangengroep of initiatief bestaande uit minimaal drie individuen.
 • Onder een grassroots organisatie verstaan wij een organisatie die geen structurele subsidies ontvangt van een overheidsinstantie, alliantie of ander fonds.
 • Het ingediende plan sluit aan bij ten minste één van de vijf doelstellingen van de alliantie Samen Tegen Racisme.
 • De aanvragers kunnen aantonen dat ze in contact zijn en ervaring hebben met de doelgroep die zij willen bereiken. Licht dit duidelijk toe in de aanvraag.
 • Het ingediende plan vindt plaats in Amsterdam.
 • De aanvragers hebben geen vaste mensen in dienst. Zij mogen wel werken met vrijwilligers.
 • De aanvragers dienen een begroting in, met een toelichting over hoe zij hun geld gaan uitgeven.

Ben je gediscrimineerd? Of zie je dat iemand anders dit overkomt? Meld het vandaag nog!

Een melding maken over racisme of discriminatie kan bij Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam [MDRA].
Of neem contact op de alliantie.

Melden

Ben je gediscrimineerd? Of zie je dat iemand anders dit overkomt? Meld het vandaag nog!

Een melding maken over racisme of discriminatie kan bij Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam [MDRA].
Of neem contact op de alliantie.

Melden

Waar moet mijn begroting aan voldoen?

 • Het geld is vooral bedoeld voor onkosten die nodig zijn om het ingediende plan te realiseren. Van het totale bedrag mag maximaal 30% naar de organisatiekosten en het personeel (vrijwilligers vergoedingen, etc.).
 • Daarnaast is er 70% voor programmakosten (inhoud, (promotie)materiaal, sprekers, reiskosten, locatiekosten, etc.).

  In de begroting deelt de aanvrager welke eventuele andere financiële contributies die zij ontvangt voor de activiteit en of het project. Dit is maximaal 5000€ en is niet structureel, de totale begroting mag dus maximaal 8500€ bedragen (inclusief de grassroots fund).

Aan welke verplichtingen moet ik verder voldoen?

  • De organisatoren houden administratie bij van uitgaven (bonnetjes, facturen bewaren). Deze worden naderhand toegestuurd.
  • Er dient een kort verslag te worden ingeleverd over hoe het evenement heeft bijgedragen aan de doelstelling(en). Dit kan via het evaluatieformulier die we ook als bestand opsturen.
  • Daarnaast wordt extra documentatie gewaardeerd zoals foto’s en/of artikelen in media als dit beschikbaar is.
  • We ondersteunen geen lobby activiteiten, zie toelichting.

Voel je vrij om met ideeën te komen, iedereen die zich inzet tegen racisme en discriminatie in Amsterdam is welkom! Wil je meer weten of kennismaken met de coalitie? Volg ons op Facebook of Instagram.

Let op!

De alliantie Samen Tegen Racisme heeft ook een Open Call voor de programmering van de Week Tegen Racisme. Hier meer over lezen? Klik hier.

Meer informatie

Voor meer informatie en eventuele vragen kun je terecht bij Kjelld Masoud Kroon  (Pakhuis de Zwijger) via kjelld@dezwijger.nl.

Toelichting lobby activiteiten

Middelen mogen niet gebruikt worden om politieke activiteiten, zoals lobby’s of verkiezingsdebatten te financieren. Ook worden de middelen niet gebruikt om een politiek standpunt in te nemen richting politieke partijen. De insteek van activiteiten dient te liggen op de bespreking van inhoud met elkaar en is niet bedoeld om bijvoorbeeld raadsleden te beïnvloeden of hen of hun politieke partijen te ondersteunen of te promoten. Het is daarbij niet de bedoeling dat activiteiten puur voor raadsleden of hun partijen worden georganiseerd of activiteiten waarin enkel raadsleden als panelleden opereren. Natuurlijk is het wel mogelijk dat een raadslid voor een event kan worden uitgenodigd.

alliantiepartners

Coalitiepartners