Op dit moment staat het kabinet voor een lastige beslissing: wordt er een asielcrisis uitgeroepen of komt er een politiek compromis? Komt de Noodwet er? De cijfers lijken echter een ander verhaal te vertellen, de Noodwet zou geen enkele grond hebben.

Volgens een artikel uit het Parool van 21 oktober 2024 zijn er dit jaar aanzienlijk minder asielzoekers naar Nederland gekomen dan voorgaande jaren. In september vroegen slechts 4026 mensen asiel aan, het laagste aantal sinds 2020.

De daling in asielaanvragen heeft onder andere te maken met een afname van het aantal migranten dat de Middellandse Zee oversteekt. Organisaties zoals de VN-vluchtelingenorganisatie en de Internationale Organisatie voor Migratie rapporteren dat het aantal migranten in 2024 flink lager is dan in 2023. Dit wordt deels toegeschreven aan de omstreden deal tussen de EU en Tunesië, die ervoor zorgt dat vluchtelingen worden tegengehouden in ruil voor financiële steun.

Toch betekent dit niet dat er geen problemen zijn. De opvanglocaties in Nederland zijn overvol en kampen met een bezettingsgraad van bijna 100 procent. De opvangcrisis die in 2021 begon, houdt nog steeds aan, ondanks de daling in het aantal asielzoekers. De vraag blijft daarom: hoe moet de overheid omgaan met deze opvangcrisis zonder een daadwerkelijke asielcrisis?

Lees het Parool artikel van Hanneke Keultjes.

Teken de petitie van de Goede Zaak als je tegen de Noodwet bent! Hier staat ook meer informatie over organisaties die klaarstaan om een kort geding tegen de staat aan te spannen, als de Noodwet doorgevoerd wordt.

Ga naar de inhoud