Azië x Nederland: Nootmuskaatverhalen
29 november @ 16:00 - 22:00
Op vrijdag 29 november presenteren we het unieke evenement “Azië x Nederland – Nootmuskaatverhalen” in Amsterdam. Dit project werpt nieuw licht op de eeuwenoude connectie tussen Azië en Nederland door de lens van de nootmuskaat, een specerij die niet alleen culinaire waarde heeft, maar ook een cruciale rol speelde in de vorming van de moderne wereld. Het evenement vindt plaats in samenwerking met het Felix Meritis en verkent de historische, culturele en ecologische impact van de handel in nootmuskaat en nodigt uit tot zowel reflecteren op het koloniale verleden en het heden als het verbeelden van de dag van morgen.
In het licht van klimaatverandering en de recente toekenning van de prestigieuze Erasmusprijs 2024 aan de Indiase auteur Amitav Ghosh, bekend om zijn werk over postkolonialisme en ecologie, komt het PAC-project op een bijzonder actueel moment. Met zijn boek De Vloek van de Nootmuskaat (2022) bracht hij een complexe geschiedenis naar het nu met iets alledaags als nootmuskaat. Net als Ghosh stelt PAC de vraag om de relatie tussen mens en natuur te herzien, en zich te richten op het belang van een inclusievere en duurzame toekomst.
De Reis van Nootmuskaat: Van Banda-eilanden naar de Amsterdamse grachten
De handel in nootmuskaat, afkomstig van de Banda-eilanden op de Molukken, de enige plek waar nootmuskaatbomen van nature groeiden, bracht Nederland ongekende rijkdom. Dit leidde niet alleen tot de opkomst van Amsterdam als een economische macht, maar ook tot verwoestende conflicten, genocide en onderdrukking van de inheemse bevolking. PAC belicht deze vergeten verhalen en duikt in de langdurige impact van de koloniale handel.
De rol van de VOC, onder leiding van Jan Pieterszoon Coen, betekende het einde van de wederkerige band tussen de Bandanese bevolking en hun natuurlijke omgeving. Het PAC-evenement biedt een kritische kijk op deze geschiedenis en de hedendaagse gevolgen voor de Nederlandse samenleving.
Ons gedachtegoed dekoloniseren en inheemse kennis erkennen.
Voor het gehele programma en meer informatie, ga naar de website van PAC.