Ook dit jaar gaan we weer de straat op in het kader van een internationale mobilisatie tegen racisme en fascisme. In de context van oorlogen, klimaatcrisis en toenemende economische crisis gebruiken regeringen racisme om verdeeldheid te zaaien en de aandacht af te leiden van hun eigen beleid. In de huidige internationale context is het cruciaal om verzet op te bouwen tegen islamofobie en antisemitisme

Het tot zondebok maken van vluchtelingen en migranten verhevigt alle vormen van racisme. Naast islamofobie en antisemitisme neemt ook het racisme tegen Aziatische mensen, Zwarte mensen en Roma en Sinti toe.

Duizenden vluchtelingen sterven op zee en op routes over land. Ze worden tegengehouden door Frontex in Europa en soortgelijke instanties elders ter wereld. Allerlei barrières en pushbacks betekenen dat het recht op asiel voor vluchtelingen en op legalisatie voor migranten ernstig ondermijnd worden door regeringen, waarbij het internationaal recht wordt geschonden. De scheepsramp bij Pylos, waarbij 600 vluchtelingen de dood vonden na een pushback door de Griekse kustwacht, toont aan dat de Middellandse Zee is veranderd in een kerkhof voor vluchtelingen. Duizenden volwassenen en kinderen hebben hun leven verloren door het beleid van dichte grenzen.

Dit is onlangs in Europa nog erger geworden door het nieuwe Migratie- en Asielpact van de EU, waardoor grenzen worden geëxternaliseerd en staten hun verplichtingen op grond van internationale wetten over vluchtelingen en mensenrechten kunnen ontlopen door geld te betalen. Amnesty International stelt dat het pact zal leiden tot een ’toename van menselijk leed’. Human Rights Watch noemt het ‘een ramp voor migranten en asielzoekers’. Het is daarom des te belangrijker dat bewegingen in Europa zich keren tegen de dreigende groei van extreemrechts bij de verkiezingen voor het Europees Parlement in juni.

Wij eisen juist nu veilige doorgang, en asiel en papieren voor vluchtelingen en migranten.

Dit staatsracisme helpt racistisch en fascistisch rechts groeien. Het racistische beleid van de EU zet de deur wagenwijd open voor het normaliseren van extreemrechtse en fascistische partijen. Dat is momenteel een wereldwijd probleem, zoals we hebben gezien bij de verkiezing van de extreemrechtse politicus Javier Milei tot president van Argentinië, en het promoten van de nazistische ‘omvolkingstheorie’ door de Tunesische president Kaïs Saied.

De strijd tegen institutioneel racisme en politiegeweld moet in navolging van de protesten van de Black Lives Matter-beweging worden voortgezet.

Massaal verzet tegen racisme is mogelijk. Dat hebben we diverse malen in verschillende landen gezien. De enorme demonstraties tegen de AfD in Duitsland en tegen de nieuwe racistische wetgeving in Frankrijk zijn hier indrukwekkende nieuwe voorbeelden van.

Extreemrechts moet nog steeds liegen om stemmen te winnen. Nog steeds zijn de meeste mensen het niet eens met de politiek van de haat. Het is tijd om de antiracistische meerderheid te mobiliseren. We moeten samen opstaan tegen racisme en fascisme.

De onderstaande organisaties roepen op tot brede protesten tegen racisme en extreemrechts ter gelegenheid van de antiracismedag van de VN, die is ingesteld om te herdenken dat er in 1960 een massamoord heeft plaatsgevonden op jonge mensen die zich verzetten tegen het racistische apartheidssysteem in Zuid-Afrika.

Meer info over World Against Racism, de internationale coalitie tegen Racisme en Fascisme, is te vinden op hun website.
Teken de petitie van het Comité 21 Maart!

Aufstehen gegen Rassismus (Stand Up Against Racism), Duitsland
Comité 21 Maart (21 March Committee), Nederland
Fællesinitiativet mod Racisme og Diskrimination (United against Racism and Discrimination), Denemarken
Global South Against Xenophobia (GSAX), Zuid-Afrika
KEERFA, (Movement Against Racism and Fascist Threat), Griekenland
Ligue Tunisienne des Droits de l’Homme (Tunisian Human Rights League), Tunesië
Platform Stop Racisme & Fascisme, Nederland
Stand Up To Racism, Verenigd Koninkrijk
Unitat Contra el Feixisme i el Racisme, (Unity Against Fascism and Racism), Catalonië
United Against Racism, Ierland
Zjednoczeni Przeciw Rasizmowi (United Against Racism), Polen

Ga naar de inhoud