In Nederland doen mensen mee aan verschillende demonstraties: van twee mensen die protesteren op straat, sit-ins, blokkadeacties, grote demonstraties tot online protesten. Deze demonstraties zijn beschermd onder het recht op demonstratie, ongeacht waar je de straat voor op gaat. Dit is demonstratievrijheid en komt voor uit de sociale rechten op vrijheid van meningsuiting, vereniging en vergadering. Dit recht is cruciaal voor de samenleving, waarbij de standpunten die in de minderheid zijn gehoord en gezien worden, op straat, op pleinen en in de media.

Het is de plicht van de overheid de uitoefening van dit recht mogelijk te maken en te beschermen, zelfs zonder voorafgaande aanmelding van een demonstratie. Maar gewelddadige of haatzaaiende demonstraties – denk aan demonstraties die oproepen tot geweld – vallen niet onder deze bescherming.

Demonstratievrijheid is het fundament van de democratie. Het demonstratierecht stelt mensen – ongeacht hun juridische status –  in staat hun stem te laten horen en invloed uit te oefenen op de politiek en maatschappelijke ontwikkelingen.

In Nederland staat het demonstratierecht onder druk!

Alleen onder strikte voorwaarden mag de overheid ingrijpen, zoals het beschermen van de nationale en openbare orde en veiligheid, en dit moet altijd proportioneel en noodzakelijk zijn. Maar uit rapporten – van o.a. Amnesty International  blijkt dat overheden en politie ernstig tekortschieten in het beschermen van demonstranten, of dat het demonstratierecht niet geborgd wordt door sit-ins onnodig op te laten breken door de politie. Daarnaast hebben arrestaties en gebiedsverboden een bedreigend effect op het recht op de vrijheid van meningsuiting en vreedzame protesten. Mensen worden bang gemaakt.

In deze maand met veel protest blijven we oplettend, zodat standpunten tegen racisme, uitsluiting en discriminatie, tegen onrecht wereldwijd gehoord worden!

Heb je vragen, wil je meer informatie: hoe organiseer je een demonstratie, hoe meld je je demonstratie aan bij de gemeente, hoe weet wat je rechten zijn tijdens een demonstratie? Check Amnesty International, Right to Protest.

Voor een overzicht van demonstraties of wil je jouw demonstratie op de agenda zetten, ga naar Wat Kan Ik Doen!

Je kan ook ons altijd mailen.