Aangifte tegen Mona Keijzer

Initiatiefnemer van deze aangifte, Kasim Tekin, zegt dat Mona Keijzer van de BBB volgens hem verdeeldheid zaait door moslims tegenover niet-moslims te zetten. “Ze schuift ons in de schoenen dat wij antisemitisch zijn, terwijl het in de historie, waaronder de Holocaust, nooit de moslims zijn geweest waar de Joden bang voor hoefden te zijn. Wat geeft je dan het recht om ons zo af te schilderen? Dat is heel pijnlijk en zorgelijk. Met deze stemmingmakerij maakt ze Nederland klaar voor nieuwe wetten waar vooral moslims onder zullen lijden.”

Aanleiding
Keijzer gaf in het programma Sophie & Jeroen een toelichting op het hoofdlijnenakkoord. In dat plan staat dat er strengere eisen moeten worden gesteld aan integratie, onder meer door nieuwkomers tijdens de inburgeringscursus nadrukkelijk te informeren over wat er gebeurde tijdens de Holocaust. Volgens Keijzer komen veel asielmigranten uit landen met een islamitisch geloof. Keijzer: “We weten dat daar Jodenhaat bijna onderdeel is van de cultuur.”

Nadat andere tafelgasten, onder wie schrijver Arnon Grunberg, deze uitspraak veel te ver vonden gaan, maakte Keijzer haar excuses en zei ze in de uitzending dat ze daarmee niet alle moslims bedoelde.

Het excuus dat Keijzer maakte, is voor Tekin geen excuus. “Het was een ‘sorry dat het zo overgekomen is’, maar ze herhaalt daarna opnieuw dat Jodenhaat een islamitisch probleem zou zijn.”

De aangifte is medeondertekend door negen advocaten en juristen. Advocaat Reinout Sterk staat de groep juridisch bij en vindt ook dat Mona Keijzer voor haar uitspraken vervolgd moet worden. Volgens hem heeft Keijzer heel welbewust nagedacht over welke woorden ze wel en niet gebruikt. Het woord moslims gebruikt ze bijvoorbeeld bijna niet. En dat is volgens hem cruciaal. “Het beledigen van een godsdienst is strafbaar, maar de afkomst niet. Toch vinden wij dat hier moslims worden beledigd. Haar uitspraken zijn niet anders uit te leggen, dan dat die groep hier wordt bedoeld.”

Keijzer blijft bij haar woorden dat ‘Jodenhaat bijna onderdeel is van de islamitische cultuur’. De uitspraak die ze vorige week deed in de talkshow Sophie & Jeroen is gebaseerd op ‘meerdere onderzoeken’, laat ze weten.

Lees meer over de aangifte in het Parool

Kijk de hele uitzending terug op NPO

Ga naar de inhoud