De studentenprotesten bij de Universiteit van Amsterdam krijgen al snel een antisemitisch stempel, ziet theatermaker en activist Jelle Zijlstra. Dat de studenten opkomen voor Palestijnen betekent niet dat ze geweld tegen Joden goedkeuren, stelt hij.

De studentenprotesten in Amsterdam zijn gericht tegen de banden van de universiteit met Israëlische instellingen, waarbij de studenten eisen dat deze banden worden verbroken, gezien de langdurige onderdrukking van Palestijnen. Onderdrukking die door organisaties als Amnesty en Human Rights Watch als apartheid wordt omschreven.

De gevolgen van het conflict in Gaza en de Westelijke Jordaanoever, het hoge aantal slachtoffers, de verwoesting zijn ingrijpend. Ook de universiteiten in Gaza zijn in puin  geschoten door het Israëlische leger en volgens cijfers van de VN zijn 5479 studenten, minstens 261 docenten en 95 universiteitsprofessoren gedood in de afgelopen zeven maanden. In het opinistuk bekritiseert Jelle Zijlstra ook hoe politici, opinimakers en belangenorganisaties protesterende studenten verkeerd framen, door de studentenprostest in verband te brengen met antisemitisme en het zo bewust uit de context halen.

Lees het opiniestuk in het Parool

Ga naar de inhoud