Dinsdag 5 maart ging Hui-Hui Pan samen met Jessy Wong op bezoek bij de nieuwe demissionaire staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Fleur Gräper – van Koolwijk, om kennis te maken en te praten over Aziatische representatie in media en cultuur.

“Aziatische representatie is (hoog)nodig.”

In een goed gesprek met behalve de Staatssecretaris ook de Directeur Media & Creatieve Industrie Susanne Hafidi hebben Hui-Hui en Jessy het belang om de bredere Aziatische gemeenschappen onder de aandacht gebracht. Van culturele professionals en publiek met roots in Afghanistan tot aan Japan.

Ze hebben aangegeven hoe belangrijk het is om jezelf terug te kunnen zien in verhalen, in kunst, en cultuur, in media. Denk aan het rapport ‘Je kunt niet zijn wat je niet kunt zien’ van kleur in film en tv . Hoe moeilijk het is om die ruimte te krijgen en om gezien of erkend te worden. Over de vraag van wat kwaliteit is, en hoe zorgen we ervoor dat meer Nederlandse makers met Aziatische roots die kansen krijgen om te groeien, maar ook om te falen.

“Hoe zorgen we dat we worden meegenomen?”

Het is belangrijk dat er partijen zijn als @panasiancollective (Alliantie partner in Samen tegen Racisme) en bijvoorbeeld @lilithmag die een belangrijke rol spelen in creëren van community media, waarbij deze (onzichtbare) stemmen een platform krijgen.

  • Partijen zoals Asians Raisins (@asian.raisins) die onder meer het Manifest Anti-Aziatisch Racisme hebben geschreven.
  • Cultureel maatschappelijk organisaties die dag in dag uit zetten voor authentieke verhalen, meer zichtbaarheid en representatie voor die stemmen die niet gehoord worden. Welke rol hebben zij in het culturele ecosysteem.